Jak snížit vlhkost v domě a bytě

V tomto článku se zabýváme situací, kdy pominulo nebezpečí působení vody, všechna voda byla vytřena nebo odčerpána a přichází na řadu vysoušení. V zásadě jsou dvě možnosti jak vysušit zasažené prostory.

Jak snížit vlhkost v domě

V zásadě jsou dvě možnosti jak vysušit zasažené prostory:

Větráním

Tou první možností je větrání prostor. Postup je následující: vytopit prostor na co nejvyšší teplotu, aby vzduch navázal co nejvíce vlhkosti a poté vyvětrat. Tím dojde k obměně vzduchu za chladnější a nenasáklý vodou. Ideální je vytvoření průvanu, abych vzduch proudil a docházelo ke stále obměně. Tento postup je ale zdlouhavý a je nutné opakovat stále dokola. Navíc ho lze doporučit pouze v letních suchých měsících, kdy venkovní vlhkost je nízká. Během zimních měsíců je venkovní vlhkost často vysoká, zvláště, když je sníh, proto je tento postup kontraproduktivní.

Při tomto postupu ušetříte sice za pronájem vysoušeče, ale neustálým větráním utratíte velkou částku za vytápění.

S vysoušečem

Druhou možností je logicky využití vysoušeče, který pohlcuje vlhkost. Na základě rozsahu poškození vám doporučíme odpovídající přístroj. Pokud využíváme vysoušeč, platí tři základní doporučení:

Za prvé - co nejvíce topit, protože čím je vzduch teplejší, tím více vlhkosti je schopný navázat.

Za druhé - nevětrat při používání vysoušeče. Je samozřejmě možné např. jednou za den vyvětrat a vyměnit tak vzduch, ale dlouhodobý přísun vzduchu zvenčí snižuje účinnost vysoušeče

Za třetí – odstranit zdroje vlhkosti. Vysoušeč nasaďte skutečně až po odstranění příčiny vlhkosti, odčerpání vody a vytření prostor. Jakýkop zdroj vody v okolí vysoušeče, snižuje jeho účinnost.

Nabízíme stroje s výkonem 20 a 45 litrů za den. Pokud se Vám zdá výkon zbytečně velký, uvědomte si, za jak dlouho se napustí stolitrová vana.. A pokud voda tekla několik hodin nebo dokonce dní, bavíme se o hektolitrech vody ve stěnách. U nízkometrážních bytů po méně závažných haváriích (např. vytekla voda z pračky) lze pozorovat snížení vlhkosti vzduchu(prokl. na Ideální vhlkost vzduchu) ze 70% na 50% již po několika dnech. Vysoušeče navíc nabízí automatický provoz i po dobu vaší nepřítomnosti, což v případě větrání svépomocí není možné.